Riikka Leinonen: Tervetuloa seuraamaan MARKin uutta blogia!

Julkaistu: 16.1.2017


Hei rakkaat maisema-arkkitehdit ja muut maisema-arkkitehtuurista kiinnostuneet!

MARKin nettisivut ovat uudistuneet ja on uusi vuosi 2017, minkä kunniaksi Riikka Leinonen ja Niilo Tenkanen aloittavat vakituiset bloggausvuorot MARKin sivuilla. Kaksikko kirjoittaa enemmän tai vähemmän ajankohtaisista, maisema-arkkitehtuuria sivuavista aiheista sekä omista kiinnostuksen kohteistaan. Tervetuloa mukaan seuraamaan!

Uusi vuosi on kerrankin tuonut mukanaan uudet kujeet, kun MARKin blogi käynnistyy! Tämä ensimmäinen postaus toimikoon esittelynä omalta osaltani: Olen Riikka Leinonen, vast’ikään 27 vuotta täyttänyt maisema-arkkitehtiopiskelija. Maisema-arkkitehdin urani on ollut jossain määrin polveileva ja tulettekin varmasti näkemään sen mukaisia pohdintoja. Maisema-arkkitehtuurin opinnot aloitin luonnollisesti hyvin kauan sitten (eikä puhettakaan, että olisin vielä lopettanut niitä) ja olen ehtinyt välissä pyörähtää useamman antoisan vuoden työelämässä.

Tällä hetkellä opiskelen kuitenkin päätoimisesti Jyväskylän yliopistossa liikunnan yhteiskuntatieteitä. Takana on 1,5 vuotta hyvin erilaisia opintoja kuin mitä me maisema-arkkitehdit teemme. Osana opintojani perehdyn niin liikuntasuunnitteluun, liikuntasosiologiaan, etiikkaan kuin sukupuolentutkimukseenkin. Haluan opinnoissani pureutua niihin yhteiskunnallisiin rakenteisiin, jotka ohjaavat meidän kaikkien suunnitteluamme.

Maisema-arkkitehtuuria ja suunnittelijan ammattia en ole kuitenkaan ole hylännyt, vaan sisälläni palaa intohimoinen tuli paremman elinympäristön puolesta. Maisema-arkkitehtuuria parempaa keinoa en siihen ole vielä löytänyt.

Mitä tulee bloggaamiseen – sen aloitin noin vuosi sitten Keskisuomalaisen Stoori-blogiportaalissa, mutta kirjoittelu on hiukan hiipunut viime syksyn koulu- ja työkiireissä. Tällä hetkellä tuntuu hyvältä aloittaa kirjoitusprosessi täällä ja käsitellä omaan alaan liittyviä aiheita.

Kuten päätellä saattaa, ”oma ala” on hyvin muuttuva käsite. Vaikka tavoitteenani on toimia tulevaisuudessa maisema-arkkitehtina, niin juuri nyt kehitän itseäni kaikilla muilla tavoin. Opintojen lisäksi työskentelen Jyväskylän yliopiston liikuntasuunnitteluhankkeessa ja toimin VYL Viherympäristöliiton kahden työryhmän sihteerinä. Kaiken tämän päälle olen lähtenyt politiikkaan ja puheenjohdan toista vuotta Jyväskylän vihreitä nuoria ja opiskelijoita.

Opiskeluelämän harhapolun eräänlaisena päätepisteenä hahmottelen parhaillaan liikunnan yhteiskuntatieteiden graduani Jyväskylän kaupungille. Gradussa tutkin kaupunkien kävely- ja pyöräreittien suunnittelua feministisen kaupunkisuunnittelun sekä narratiivisuuden näkökulmasta. Tavoitteenani on toteuttaa kävelyhaastatteluja Jyväskylän kaupunkitiloissa eri ihmisryhmien edustajille ja samalla tutkia yhdenvertaisia kävely- ja pyöräilymahdollisuuksia.

Gradun jälkeen aion palata jälleen maisema-arkkitehtuurin pariin. Vaikka en ole itse laisinkaan intohimoinen liikkuja, koen jostain kummallisesta – minullekin vielä hiukan epäselvästä syystä – tarvetta kehittää etenkin kaupunkien keskustaympäristöjä liikkumisen näkökulmasta. Olennaisia käsitteitä eivät ole urheilu tai liikunta, vaan juuri liikkuminen ja ympäristö.

Koko kaupunki on liikkumisympäristö – ja me kaikkihan tiedämme, että ihmiset liikkuvat mielellään kauniissa, toimivissa, turvallisissa ja luonnonläheisissä ympäristöissä. Tutkimusten mukaan Suomessa tärkeimpiä aikuisten liikkumisympäristöjä ovat kevyenliikenteenväylät. Toiseksi tärkeimpiä ovat metsät.

Joko alkaa tuntua siltä, että tulevaisuuden liikuttajia eivät ole suinkaan liikunnanopettajat, urheiluseurojen ohjaajat ja valmentajat – vaan maisema-arkkitehdit? Ei ole ollenkaan liioittelua väittää, että juuri sinä voit suunnitella kaikille liikuttavampaa elämää.

Tervetuloa siis mukaan!

Riikka


Asiasanat: blogi, liikkuminen, liikkumisympäristöt