Puheenvuorot esittelyssä
PINNAN ALLA
Aamupäivällä keskitytään pinnan alla kupliviin monimuotoisuuskysymyksiin ja uusiin lähestymistapoihin. Pinnan alla -osion puhujakumppanina Ramboll.
Jukka Jormola
Keynote-luento
Voimalliset virrat
Jukka Jormola
Maisema-arkkitehti Interenv Oy
Väitöstutkija Aalto-yliopisto
Valmistuin arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1983, jolloin maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmaa valmisteltiin. Työskentelin vesi- ja ympäristöhallituksessa ja myöhemmin Suomen ympäristökeskuksessa. Työtehtävinäni oli ohjata vesirakentamista ympäristöarvoja huomioon ottavaksi. Ammatillisena esikuvanani oli maisema-arkkitehtien toiminta Suomen moottoriteiden suunnittelussa ja Keski-Euroopan suurissa vesirakennushankkeissa. Työuraani kuvaa vuonna 2003 julkaistu Luonnonmukainen vesirakentaminen – uusia näkökulmia vesistösuunnitteluun. Tällä hetkellä suunnittelen ja tutkin aiheeseen liittyviä kehittämiskohteita.
Voimalliset virrat
Padot ja vesivoiman tuotanto hallitsevat Suomen jokivesistöjä. Sähköä tarvittiin toisen maailmansodan jälkeen mutta samalla menetettiin vaelluskalat ja paljolti myös koskien maisemallinen arvo. Voimayhtiöt katsovat vesivoiman olevan edelleen keskeistä sähköverkon tasapainolle. Asenneilmapiiri on kuitenkin muuttunut ja vaelluskalat halutaan palauttaa. EU:n vesi- ja ympäristöpolitiikka edellyttävät vaellusyhteyksien avaamista. Patoja ja pieniä voimalaitoksia jo puretaan, jolloin on saatu hyviä esimerkkejä lohen ja taimenen paluusta. Uusimman päätöksen mukaan Kemi- ja Iijokeen on tehtävä kalatiet.
On kehitettävä ratkaisuja, joilla vaelluskalojen paluu olisi mahdollista sähkön tuotannosta huolimatta. Kuiviksi jääneisiin koskiin voidaan johtaa ympäristövirtaamia ja patojen ohi voidaan rakentaa luonnonjokia tai puroja muistuttavia ohitusuomia. Esittelen hankkeita, jotka osoittavat, että vesieliöt hyväksyvät uudet korvaavat virtavesialueet nopeastikin. Tutkimuksella on kuitenkin vielä osoitettava, mitkä ovat ekologisen kompensaation mahdollisuudet elinvoimaisten kalakantojen palauttamisessa. Tärkeä kysymys on, miten säilytetään riittävästi rakennetun jokiympäristön arvoja, kun vaellusyhteyksiä avataan. Koskimaiseman palauttamisella luodaan myös uutta voimakkaita elämyksiä tuottavaa virkistys- ja matkailuympäristöä.
Pia Kuusiniemi - Monilajista muodonantoa
Esittely tulossa pian!
Elisa Lähde
Luento
Maisema-arkkitehdit merillä
Elisa Lähde
Maisema-arkkitehtuurin apulaisprofessori
Aalto-yliopisto
Elisa Lähde on työssään perehtynyt kestävien ratkaisuiden yhteistoiminnalliseen kehittämiseen maisema- ja kaupunkisuunnittelun eri mittakaavoissa. Häntä kiinnostaa erityisesti käynnissä olevan muuttuvan yhteiskunnallisen luontosuhteen uudelleenmuotoilu sekä uudistavan ja systeemisen lähestymistavan soveltaminen suunnittelutyöhön.
Maisema-arkkitehdit merillä
Omassa esityksessään Elisa kertoo merialuesuunnittelun eri vaiheista ja millaista työtä maisema-arkkitehdit ovat prosessissa tehneet. Meri- ja rannikkoalueet voidaan tunnistaa systeemiajattelun kautta sosioekologisiksi järjestelmiksi, joiden yhteistoiminnallinen suunnittelu mahdollistaa paitsi kestävämpien suunnitteluratkaisuiden löytämisen, myös osallisten ymmärryksen lisäämisen kokonaisuudesta.
Sofia Kangas
Puheenvuoro
Saaristo muutoksessa
Sofia Kangas
Maisema-arkkitehti, väitöskirjatutkija
Helsingin kaupunki, Aalto-yliopisto
Sofia Kangas työskentelee maisema-arkkitehtinä Helsingin kaupungilla ja väitöskirjatutkijana Aalto-yliopistossa. Hän valmistui maisema-arkkitehdiksi kesällä 2022, ja aloitti tohtoriopinnot taiteiden ja suunnittelun tohtoriohjelmassa syksyllä 2024. Kangas on työskennellyt erityisesti Helsingin saariston ja ranta-alueiden kehittämisen parissa sekä tutkinut sitä, miten maisema-arkkitehdit voivat soveltaa systeemiajattelua työssään.
Saaristo muutoksessa
Sofia Kangas tarkastelee diplomityössään Helsingin saaristomaisemaa ihmisen ja muun luonnon välisistä vuorovaikutuksista muodostuvana sosioekologisena systeeminä. Diplomityössä systeemianalyysin pohjalta on luotu visio, kehittämisperiaatteet sekä mukautuvan ja vaiheittaisen kehittämisen prosessi, joiden avulla voidaan edistää luonnon monimuotoisuutta ja saaristoretkeilyn kestävyyttä Helsingissä.
Puheenvuorossaan Kangas kertoo esimerkkejä siitä, miten systeemiajattelun avulla voidaan ymmärtää maiseman muutosten taustalla vaikuttavia tekijöitä ja siten tunnistaa saariston erityispiirteitä ja mahdollisimman tarkoituksenmukaisia toimenpiteitä. Hän valottaa myös sitä, miten systeemiajattelulle tyypillinen pyrkimys kokonaisvaltaisuuteen ja oppimiseen voi näkyä saariston suunnitteluprosesseissa ja auttaa tulemaan toimeen suunnittelutyölle ominaisen kompleksisuuden, epävarmuuden ja jatkuvien muutosten kanssa.
SISU-kollektiivi
Puheenvuoro
Rakkauskirjeitä luonnolle
Sini Parikka
maisema-arkkitehti
kulttuurituottaja
Suvi Saastamoinen
maisema-arkkitehti
taiteen maisteri
SISU-kollektiivi on maisema-arkkitehtuurin ja taiteen rajapinnoilla toimiva työryhmä. Luovien alojen ammattilaisina tekijöillä on vahva paikkalähtöinen, toiminnallisen ja visuaalisen ympäristön osaaminen. Kollektiivi kokee ympäristörakentamisen ja taiteen
rajapinnan valtavana voimavarana ja potentiaalisena työkaluna myös kriittisen julkisen keskustelun herättämiseen. SISU ammentaa inspiraationsa osallisuudesta, elämyksellisyydestä, paikan hengestä ja kierrätysmateriaalien käytöstä. Jaettu arvomaailma ja kiinnostuksen kohteet sekä molempien tekijöiden poikkitieteellinen ja -taiteellinen rooli maisema-arkkitehtuurissa toivat SISU-kollektiivin yhteen keväällä 2023.
Taide suunnittelijan työkalupakissa tuo lisäarvoa julkiseen tilaan tarinoiden ja merkitysten kautta, herätellen katsojaa paikan äärelle. Taiteellisten prosessien avulla SISU kokee voivansa hyödyntää osallisuutta ja lähiympäristön omistajuuden tunnetta matkalla kohti kestävämpää ympäristöä.
Rakkauskirjeitä luonnolle
Teoskonsepti Rakkauskirjeitä luonnolle ottaa kantaa voimakkaasti lisääntyvään luontokatoon tilallisten installaatioiden ja osallisuusprosessien kautta. Konseptia on sovellettu kahdessa hankkeessa: Espoon Rantaraitilla syksyllä 2023 sekä Turun keskustassa kesällä 2024. Julkiseen kaupunkitilaan levittäytyvissä teoksissa keskeisinä elementteinä on kierrätysmateriaalit, puhuttu ääni sekä pysähtymisen paikat. Keräämiensä rakkauskirjeiden kautta kollektiivi pääsi kuulemaan ja vaikuttumaan ihmisten huolesta ja rakkaudesta luonnonympäristöä kohtaan. Tuomalla kirjeiden viestit osaksi kaupunkitilaa kollektiivi haluaa herätellä ihmisiä oman luontosuhteensa äärelle.
Henrik Kettunen - Biologin kommentti pinnan alle
Esittely tulossa pian!
PINNALLA
Päivällä inspiroidumme pinnalla olevista biodiversiteettiteemoista.
Pinnalla-osion puhujakumppanina Sweco.
Elina Kataja
Luento
Sallitusti villi
Elina Kataja
MASU Planning Oy
Maisema-arkkitehti MARK
MASU Planning Oy:n Helsingin toimiston johtaja
Olen maisema-arkkitehti, kaupunkisuunnittelija, luonnossa ja kaupungissa liikkuja. Olen työskennellyt maisemien parissa viime vuosituhannelta lähtien, eri toimistoissa Suomessa ja muutamia vuosia myös Yhdysvalloissa. Tässä vaiheessa ammatillista polkuani iloitsen, miten maisema-arkkitehtuurin ja luonnon monimuotoisuuden merkitys rakennusalalla on vahvistunut. Opiskelin ensimmäisten koulutusohjelmasta valmistuvien joukossa, olemassaoloamme jouduimme usein perustelemaan - nyt se ei ole enää yhtä lailla tarpeen.
Sallitusti villi
Saavatko kaupungin viheralueet olla sallitusti villejä? Uskallammeko antaa sijaa uudenlaiselle kaupunkivihreän estetiikalle?
Luonnon monimuotoisuus köyhtyy nopeasti ja ilmastonmuutos vauhdittaa tätä kehitystä. Tehokas maankäyttö uhkaa etenkin lähivihreää ja kasvattaa käyttöpainetta viheralueilla. Rakennettu kaupunkiympäristö voi kuitenkin tarjota mahdollisuuksia kaupunkiluonnon rikastamiseen, kun käytettävissä on tietoa, tahtoa ja keinoja.
Laadimme yhdessä biologi Susanna Pimenoffin kanssa Helsingin kaupungille oppaan luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta ja rikastamisesta rakennetussa ympäristössä. Kokosimme oppaaseen luontopohjaisia ratkaisuja, esimerkkejä ja ideoita erilaisiin kaupunkiympäristöihin soveltuen. Tavoitteena oli tehdä runsaasti kuvitettu, inspiroiva ja helppokäyttöinen kirjanen. Opastyö ei kuitenkaan ollut aivan helppoa, ja aluksi olimme kompastua rönsyilevään terminologiaan ja kohdetyyppien määrittelyyn. Laaja lähtötieto, antoisat pohdinnat biologin ja ohjausryhmän kanssa sekä eri tahojen haastattelut saatiin lopulta tiivistetyksi mukaan. Esityksessä kerron oppaan sisällöstä, laatimisen prosessista sekä keskeisistä havainnoista.
Laura Muukka
Luento
Vihreä ja virtaava Vantaa
Laura Muukka
Johtava maisema-arkkitehti
Vantaan kaupunki
Laura Muukka on vuonna 1997 teknillisestä korkeakoulusta (nykyään Aalto-yliopisto) valmistunut maisema-arkkitehti. Pääosan urastaan hän on työskennellyt Vantaan kaupungilla kaavoitukseen liittyvien maisema-arkkitehdin tehtävien parissa intohimonaan kehittää kaupunkia, jossa on ihmisille kaunista, toimivaa ja terveellistä ympäristöä, ja samalla muillekin eliöille kukoistamisen mahdollisuuksia. Viime vuodet hän on johtanut kestävä kaupunki -tiimiä, jossa suunnitellaan Vantaan viherrakennetta ja maisemaa.
Vihreä ja virtaava Vantaa
Vihreä ja virtaava Vantaa (VIVA) eli viherrakenteen kehityskuva ohjaa viheralueiden, viherrakenteen ja maiseman kehitystä Vantaalla. VIVA:n avulla hallitaan viheralueverkoston ja viherrakenteen kokonaisuuden kehitystä ja haetaan hyviä ratkaisuja tulevaisuuteen. VIVA ohjaa asemakaavoitusta, viheralueiden suunnittelua ja kunnossapitoa sekä maan hankintaa.
Viherrakenteen ja maiseman tavoitteena on olla monimuotoinen luonnoltaan, kulttuuriympäristöiltään ja kaupunkimaisemaltaan, ilmastonmuutosta hillitsevä ja siihen sopeutuva, hyvinvointia tukeva sekä taloudellinen. Suunnitelmassa esitetään kehittämistavoitteet Vantaan viheralueille luokiteltuna koon sekä maisema- ja kaupunkirakenteellisen sijainnin perusteella. Työn osana selvitettiin erityisesti ekologista verkostoa. Työ sisältää viheralueiden saavutettavuus- ja mitoitusohjeen (SAAVU), jolla vastataan tarpeeseen säilyttää riittävä määrä hyvin saavutettavia virkistysalueita kaupunkia tiivistettäessä.
Viherrakenteen kehityskuva: https://www.vantaa.fi
Nea Kuusisto
Puheenvuoro
Elämää linjoilla
Valmistuin syksyllä 2023 Aalto-yliopistosta maisema-arkkitehdiksi ja työskentelen FCG:llä. Tällä hetkellä minua työllistävät erityisesti energiamaisemiin liittyvät hankkeet, mutta teen myös monipuolisesti muita erilaisia projekteja. Alalla minua kiinnostavat erityisesti luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja kestävät suunnitteluratkaisut, energiamaisemat ja kulttuurimaisemat. Diplomityöni olikin kiinnostava matka, joka yhdisti monia kiinnostuksen kohteitani.
Elämää linjoilla
Diplomityössäni Elämää linjoilla pureudutaan voimajohtoalueisiin, jotka ovat välttämätön osa myös kaupunkien infrastruktuuria ja viheralueita. Säännöllisesti hoidettavilla johtoalueilla on todettu olevan ekologista potentiaalia – ne toimivat erityisesti avoimia elinympäristöjä yhdistävinä ekologisina yhteyksinä sekä potentiaalisesti korvaavina elinympäristöinä esimerkiksi uhanalaisille perinnebiotooppilajeille. Johtoalueiden potentiaalia on kuitenkin käytännössä varsin vähän hyödynnetty.
Kaupunkitaajamat tarjoavat mahdollisuuden hyödyntää voimajohtoalueita laajemmin, sillä niille kohdistuu virkistyskäytön paine ja kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämisen tarve. Diplomityössä tutkittiin, miten voimajohtoalueita voitaisiin kaupunkitaajamissa kehittää monitoiminnalliseksi – palvelemaan paitsi sähkönsiirtoa, myös luonnon monimuotoisuutta ja virkistyskäyttöä. Työssä aiheeseen syvennyttiin muun muassa Tampereen seudulle sijoittuvaan case-alueeseen tutustuen ja luotiin periaatteet voimajohtoalueiden kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen taajama-alueilla.
Joel Jalkanen
Puheenvuoro
Kaupunkiekologin kommentti pinnalle
Joel Jalkanen
Biologi (FT)
Joel Jalkanen on biologi (FT), joka on yhdistänyt tutkimuksessaan kaupunkiekologiaa ja luonnonsuojelubiologiaa. Tutkimustyön ohella Espoon yleiskaavoituksessakin marinoituneen Joelin kutsumuksena on ollut biodiversiteettikysymysten ja luontoarvojen yhteensovittaminen maankäytössä. Tällä hetkellä Joel työskentelee tutkijatohtorina Luonnontieteellisessä keskusmuseossa ekologisten kompensaatioiden parissa.
Kaupunkiekologin kommentti pinnalle
Biodiversiteettikriisin vakavuudesta ei tarvitse enää onneksi juuri kiistellä maisemasuunnittelijoiden kanssa. Mutta miten kriisi ratkaistaan? Biodiversiteetti – luonto – on ärsyttävän monimutkainen ja -tahoinen ja alati muuntuva kokonaisuus, joka lisäksi on alati uudelleenmuuntuvassa vuorovaikutussuhteessa ihmistoiminnan ja yhteiskunnan kanssa. Suunnittelukohteena se on kuitenkin tavattoman kiehtova ja kaunis. Kommenttipuheenvuorossani muistutan, että luonnon suunnittelu vaatii väkisinkin ekologisen tiedon ja suunnitteluosaamisen vahvaa yhteennivomista; kehitystä, joka on jo hyvässä vauhdissa.
ILMASSA
Iltapäivällä liitelemme ilmassa, pää pilvissä tutustuen alan uusiin kehityssuuntiin.
Ilmassa-osion puhujakumppanina Viher-Aitta.
Anni Järvitalo
& Riikka Nousiainen
Keynote-luento
Leikin Alku
Anni Järvitalo
Maisema-arkkitehti
Nomaji maisema-arkkitehdit Oy
Anni on yksi Nomaji maisema-arkkitehtien perustajaosakkaista. Suunnittelijana hänelle on tärkeää ekologisten ja ihmisläheisten arvojen yhteensovittaminen siten, että ympäristö tuottaa iloa ja hyvinvointia sekä ihmisille että muunlajisille. Annille lapsilähtöinen suunnittelu on sydämen asia, ja hän on soveltanut tätä menetelmää kokonaisvaltaisesti kaupunkisuunnittelun eri tasoilla. Hänen mielestään lapsiystävällisyys tulisi aina olla yksi suunnittelun lähtökohdista. Näkökulma auttaa mm. tunnistamaan ympäristön erilaisia tarjoumia ja hoksaamaan mittakaavallisten erojen mahdollisuudet hiekanjyvästä laajoihin viherverkostoihin.
Riikka Nousiainen
Maisema-arkkitehti
Nomaji maisema-arkkitehdit Oy
Riikka on yksi Nomaji maisema-arkkitehtien perustajaosakkaista ja on vastannut Alku-menetelmän kehittämisestä. Hänelle on tärkeää, että kaikilla lapsilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet luontokosketukseen arkiympäristössään. Lukuisissa Riikan suunnittelukohteissa lapsilähtöinen suunnittelu on auttanut saavuttamaan tämän tavoitteen, niin kommunikoinnissa tilaajan kanssa kuin uusien suunnitteluratkaisuiden kehittämisessä. Riikka ajattelee, että tulevaisuudessa suunnitellaan kokonaisia kaupunginosia, joissa lapsiystävällisyys tuo suunnitteluun empatiaa ja elämyksellisyyttä.
Leikin Alku
Lapsiystävällinen kaupunki on monipuolinen, kiinnostava, turvallinen ja terveellinen kaikille. Se tarjoaa mahdollisuuksia oppia ja kokea uusia asioita, edistäen lapsen kasvua ja kehitystä monipuolisesti – ja mikä tärkeintä, siellä saa leikkiä! Lapsiystävällisyyttä voidaan kehittää kaikissa ulkotiloissa, ja se taipuu erilaisiin mittakaavoihin kaupunkitasolta kaduille ja pihoille.
Lapsilähtöisen suunnittelun tarkoituksena on nostaa lapset suunnittelun keskiöön. Lapsiystävällisyys on myös monella tapaa tulevaisuudesta huolehtimista. Jokaisella lapsella tulisi olla arkiympäristössään mahdollisuus luontokosketukseen, myönteisiin liikkumiskokemuksiin sekä oppimiseen luonnosta ja sen kanssa.
Lapsiystävällisen kaupungin suunnittelu vaatii leikkisyyttä, ajattelun ravistelua ja ripauksen rohkeutta. Tässä voidaan käyttää erilaisia menetelmiä, joiden avulla suunnittelussa voidaan eläytyä lapsen maailmaan. Olennaista on myös ottaa lapset mukaan suunnitteluun – ei vain vastaamaan aikuisten kysymyksiin, vaan ennemmin kertomaan, mitä pitäisi kysyä.
Mirjam Larinkari
& Erika Kallasmaa
Luento
Tiitiäisen jalanjäljillä
Mirjam Larinkari
Erikoissuunnittelija, maisema-arkkitehti (MARK)
Tampereen kaupunki, viheralueet ja hulevedet -yksikkö
Mirjam Larinkari on työskennellyt Tampereen kaupungilla vuodesta 2017 vastuualueenaan Tampereen läntisen keskustan maisemat. Hän toimii suunnittelijana, asiantuntijana ja tilaajana yleisten alueiden suunnittelussa, asemakaavoissa sekä erilaisissa kehittämishankkeissa. Larinkarin sydän sykkii yhteistyölle, runoudelle, kaupunkipuistoille ja leikille: Tiitiäisen satupuiston kunnostus tarjosi makoisan keitoksen kaikkea tätä!
Erika Kallasmaa
Kuvittaja/ kuvataiteilija
Taiteen maisteri Erika Kallasmaa on kuvittaja, kuvataiteilija ja monipuolinen lastenkulttuurin tekijä. Kallasmaan työt käsittelevät leikkisällä otteella moniulotteisen syviä aiheita ja tekevät sen karsitun muotokielen ja omintakeisen väripaletin keinoin. Työskentelyn pääasiallisena kohderyhmänä ovat pitkään olleet lapset ja nuoret. Teoksissa korostuukin tarinallisuuden ja toiminnallisuuden yhdistelmä - oli kyseessä sitten arkkitehtuuriin integroitu taide, leikittävä ympäristötaide, näyttely, esitystaiteen visuaalisuus tai kuvakirja. Kallasmaa työskentelee mielellään yhteistyössä eri alojen taiteilijoiden kanssa.
Tiitiäisen jalanjäljillä
Tiitiäisen satupuisto on Kirsi Kunnaksen runomaailmaan perustuva leikkipuisto Tampereen keskustassa Näsinpuiston laella. Puisto on toteutunut suunnittelukilpailun kautta. MA-arkkitehtien ja kuvataiteilija Erika Kallasmaan suunnittelema puisto valmistui alun perin vuonna 2013. Suosittu leikkipuisto on ollut kovalla kulutuksella ja puiston taiderakenteisiin on kohdistunut vuosien varrella myös paljon ilkivaltaa. Kunnostussuunnittelun tavoitteena on ollut säilyttää omaleimaisen leikkiympäristön alkuperäinen idea ja luonne samalla, kun pinnoitteita, rakenteita ja taideteoksia on uusittu ja kehitetty helpommin kunnossapidettäviksi ja elinkaareltaan kestävämmiksi. Leikkipuiston uudelleenavajaisia, Tiitiäisen puistojuhlaa, vietettiin kesäkuussa 2024 osana valtakunnallista Kirsi Kunnas 100 -juhlavuotta.
Tiina Merikoski
Puheenvuoro
Yhteinen visio
Tiina Merikoski
TkT, maisema-arkkitehti
Lundén Architecture Company
Tiina on vuorovaikutteisiin suunnittelumenetelmiin perehtynyt maisema-arkkitehti ja tekniikan tohtori. Hän on vastannut monenlaisten yhteiskehittämisprosessien suunnittelusta ja toteutuksesta monialaisen työskentelyn edistämiseksi ja yhteisen näkemyksen kirkastamiseksi. Hän uskoo monialaisten hankkeiden onnistuvan vain, kun eri osapuolten tarpeet ja heidän tuottamansa tieto jaetaan avoimesti ja kommunikoidaan ymmärrettävästi muille. Prosessi vaatii sitoutumista, luottamusta sekä taitoa muokata tuotettu tieto käytettävään muotoon.
Yhteinen visio
Lounais-Kirkkonummen asukasyhdistys Loki ry toteutti vuonna 2023 visiohankkeen toiminta-alueensa kehittämisen tueksi. Hankkeessa tuotettiin kestävään tulevaisuuteen tähtäävä aluekehittämisen visio, jossa paikallisuus ja alueen ominaispiirteet kuten luonto- ja virkistysarvot ja kulttuurimaisema sekä alue asukkaidensa elinympäristönä nähdään voimavarana.
Asukkaat ovat keskeinen osa elämää tämän alueen maisemassa ja koko hankkeen lähtökohtana on ollut huoli alueen kehittämisen suunnasta. Asukasyhdistys halusi tuoda keskusteluun kokonaisvaltaisen näkemyksen alueen tulevaisuudesta ja kehittämisen potentiaalista. Samalla tuotettiin tietoa asukkaiden elämästä Lounais-Kirkkonummella alueen tulevaa kaavoitusta varten.
Yhteistyöllä ja vuorovaikutuksen tapoja ja kanavia kehittämällä koko yhteisön luovuus ja osaaminen voidaan valjastaa kaupunkien ja alueiden suunnittelun käyttöön. Samalla kannustetaan asukkaita ja muita alueiden käyttäjiä ottamaan enemmän vastuuta elinympäristöstään ja tuotetaan tietoa paikallisesta potentiaalista kaavoitusta ja alueen kehittämistä varten.
Jari Aaltonen
Puheenvuoro
Puisto taideteoksena
Jari Aaltonen
Maisema-arkkitehti, Ta T
WSP Finland Oy
Jari Aaltonen on koulutukseltaan puistopuutarhuri, suunnitteluhortonomi, maisema-arkkitehti sekä taiteen tohtori. Aaltonen on toiminut suunnittelijana ja projektipäällikkönä monialaisessa suunnittelu- ja konsultointiyrityksessä. Aaltonen on työskennellyt myös eri teattereissa ja AV-tuotanoissa teknisissä ja taiteellisissa toimenkuvissa.
Puisto taideteoksena
Aaltonen väitteli Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulusta syksyllä 2023 aiheesta ”Puisto taideteoksena - kolme helsinkiläistä puistoa suunnittelun ja laajennetun lavastuksen näkökulmasta”. Tutkimuksessa tarkastellaan kolmea Helsingin kantakaupungin alueella sijaitsevaa julkista ulkotilaa puistosuunnittelun, laajennetun lavastuksen ja pragmatistisen taidefilosofian näkökulmasta. Tutkimusaineiston kautta voidaan nähdä, miten teatteri- ja lavastustaiteesta nousevia käsitteitä sekä käytäntöjä voidaan hyödyntää myös julkisten ulkotilojen suunnittelussa, jolloin lavastus on puistosuunnittelun yksi taiteellinen tulokulma. Lavastustaide on toiminut ja voi yhä edelleen toimia impulssina puistotilojen suunnittelulle. Sen avulla voidaan synnyttää merkityksellisiä, sekä elämyksellisiä puistotiloja.
Lotta Jalava
Puheenvuoro
Maisemaa muistuttava
Lotta Jalava
Maisema-arkkitehti, taiteilija
Maisemastudio
Lotta Jalava on taiteen maisteriksi jatko-opiskeleva maisema-arkkitehti. Jalavan diplomityö käsitteli visuaalista maisemakokemusta, ja nyt hän tekee taiteellista tutkimusta työskentelystä sään kanssa kuvataiteen menetelmin. Jalava työskentelee taidemaalarina sekä freelancer suunnittelijana poikkitaiteellisesti maiseman, tila- ja kuvataiteiden parissa. Lisäksi hän toimii tuntiopettajana Aalto-yliopistossa ja taidekasvattajana.
Maisemaa muistuttava
Miten heittäytyä maisemaan alttiina vuorovaikutukselle ja olosuhteiden tarjoamille sattumille?
Miten toimia tuulen, lämpötilan, ilman molekyylien ja hiukkasten kanssa vertaisena?
Miten sietää kontrollin puutetta ja epävarmuutta osana prosessia?
Teen taiteellista tutkimusta säälle altistumisesta taiteellisena menetelmänä. Työskentelyni ulkoilmassa tutkii taiteilijan sekä muiden elollisten ja ei-elollisten vertaista toimijuutta maisemamaalauksen kontekstissa.
Maalaan kuvaa maisemasta, mutta prosessin näkökulmasta maalaaminen on lähinnä intensiivinen maisemassaolemisen tapa ja läsnäolon ele, joka mahdollistaa immersion ja empatian kokemuksia maisemaa kohtaan.
Työskentelyni kautta ilmasto elävine ilmiöineen materialisoituu maisemaa etäisesti (jos ollenkaan) muistuttaviksi teennöksiksi.