Arkkitehtuurin valtionpalkinto maisema-arkkitehti Gretel Hemgårdille
29.11.2019
Maisema-arkkitehtuurin koulutuksen 30. juhlavuosi sai oivallisen päätöksen, kun arkkitehtuurin valtionpalkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa maisema-arkkitehdille.
Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen jakoi tänään perjantaina 29.11. Kansallisoopperassa arkkitehtuurin valtionpalkinnon maisema-arkkitehdille ja MARK:n kunniajäsenelle Gretel Hemgårdille. Palkinto myönnettiin pitkäaikaisesta taiteellisesta työstä maisema-arkkitehtuurin kehittäjänä ja maisemanäkökulman puolesta puhujana.
Valtionpalkintoja jaetaan yhteensä 14 eri taiteenalalta ja niiden saajista päättävät kyseisen taiteenalan valtion toimikunnat. Palkinto voidaan antaa kahtena viime vuotena valmistuneesta merkittävästä teoksesta tai kohteesta tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta asianomaisen taiteen alan hyväksi.
Ministeri Kosonen perusteli palkintoa Hemgårdin työssään osoittamalla laadulla ja pitkäjänteisyydellä, joka näkyy paneutumisessa kohteiden elonkaareen historia- ja kasvillisuusselvityksistä ylläpidon ohjaukseen.
Maisema-arkkitehtiliitto pitää kunnianosoitusta erittäin merkittävänä. “Hemgårdin panos suomalaisen maisema-arkkitehtuurin edistäjänä on erittäin arvokas. Maisema-arkkitehtuuria on voinut opiskella Suomessa nyt 30 vuotta omana koulutusohjelmanaan ja ammattikuntamme on vakiinnuttanut asemansa arkkitehtisuunnittelun rinnalla.” sanoo maisema-arkkitehtiliiton puheenjohtaja Pia Kuusiniemi.
”Tämä palkinto on meille kaikille”
Gretel Hemgård uskoo, että valtionpalkinto on tarkoitettu tunnustukseksi koko maisema-arkkitehtuurille: “Onhan nyt koulutuksemme 30. vuosi! Henkilökohtaisesti tämä on tietysti suuri kunnia ja olen suorastaan häkeltynyt, sillä palkinto on arvokkain tunnustus, jonka arkkitehti, tai nyt maisema-arkkitehti, voi saada. Mielelläni jakaisinkin huomionosoituksen kaikkien kanssa!”
Maisema-arkkitehtuurin saralla Hemgård on johtamassaan toimistossa tehnyt projekteja alan koko skaalalla. Hän on ansioitunut erityisesti erilaisten kulttuurihistoriallisten arvoympäristöjen kunnostuksessa, joiden toteutukset ovat kiinteä osa merkittäviä kaupunkiympäristöjä ja maisemia. Näitä ovat esimerkiksi Jyväskylän seminaarinmäki, Helsingin Tähtitornin vuori ja Ullanpuistikko, Helsingin yliopiston Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Tampereen Näsinpuisto. Hänen kädenjälkensä näkyy myös uudiskohteissa, kuten Tikkurilantorin ja Kirjastopuiston suunnittelussa, joka palkittiin vuoden ympäristörakenteena 2017.
“Onhan tämä merkki siitä, että työtäni ja töitäni arvostetaan, kun minut valitaan näin arvokkaan palkinnon saajaksi. Töiden laatua tietysti osaavat muut kuin minä paremmin arvioida, itselläni on taipumus katsoa tuloksia kriittisesti. No, olen minä joihinkin projekteihin yhä tyytyväinen” Hemgård hymyilen toteaa. “Palkintosumma tulee kyllä hyvään tarpeeseen. Olin ajatellut hakea apurahaa toimistoni työn arkistointiin ja dokumentointiin, mutta nyt ei tarvitse kun se on tulossa pyytämättä!”
Maisema-arkkitehtuuri on meille kaikille
Gretel toivoo, että palkinto lisää yleistä keskustelua maisema-arkkitehtuurista: “Mediahuomiota on ollut huomattavan vähän, vaikka kasvukaupunkien rakentamisvauhti edellyttäisi ahkeraa keskustelua viheralueiden ja puistojen laadusta ja niiden merkityksestä paikan identiteettiin ja asukkaiden hyvinvointiin.”
Maisema-arkkitehtiliiton puheenjohtaja Pia Kuusiniemi on samaa mieltä. “Maisema-arkkitehtuurin keinoin voimme vastata aikamme tärkeisiin kysymyksiin: miten voimme sopeutua ilmastonmuutokseen ja sitoutua kestävään ympäristön rakentamiseen ja samalla tuottaa laadukasta ja viihtyisää ympäristöä sekä tiivistyvillä keskusta-alueilla että haja-asutusalueilla. Hyvä ja laadukas maisema-arkkitehtuuri kuuluu kaikille”.
Maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelman 30-vuotisjuhlat huipentuivat LANDMARK30-viikkoon, jonka aikana maisema-arkkitehtuuri ja sen tekijät näyttäytyivät eri tapahtumien kautta Otaniemen kampuksella ja muualla pääkaupunkiseudulla.
“Mikä olisi voinut olla parempi lopetus yhteiselle juhlavuodellemme” Kuusiniemi iloitsee. “Onnittelemme kaikki kunniajäsentämme Greteliä lämpimästi! Haluamme myös kiittää arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikuntaa tästä suuresta kunnianosoituksesta yhdistyksemme kunniajäsenelle ja sitä kautta koko alalle.”
Lisätietoja valtionpalkinnosta ja muut palkitut: