Maisema-arkkitehti Adriaan Geuze sai vuoden 2022 Sir Geoffrey Jellicoe -palkinnon

31.8.2022

Maisema-arkkitehti Adriaan Geuze on vuoden 2022 Sir Geoffrey Jellicoe -palkinnon saaja. ©Maaike Engels

Kansainvälinen maisema-arkkitehtiliittojen kattojärjestön IFLAn puheenjohtaja James Hayter julisti hollantilaisen maisema-arkkitehti Adriaan Geuzen Sir Geoffrey Jellicoe Award 2022 -palkinnon saajaksi 58. IFLA:n maailmankongressissa Gwangjussa, Koreassa tänään 31. elokuuta 2022.

Vuodesta 2005 alkaen valittu Sir Geoffrey Jellicoe -palkinto juhlistaa elävää maisema-arkkitehtia, jonka "saavutuksilla ja panoksilla on ollut ainutlaatuinen ja kestävä vaikutus yhteiskunnan ja ympäristön hyvinvointiin sekä maisema-arkkitehdin ammatin edistämiseen." Se on korkein kunnia, jonka IFLA voi antaa maisema-arkkitehdille. Palkinto on nimetty merkittävän brittiläisen maisema-arkkitehdin Sir Geoffrey Jellicoen, IFLA:n perustajajohtajan mukaan. Hänen tunnetuimpia töitään olivat Cheddar Gorge ja Kennedyn muistomerkki Runnymedessa Isossa-Britanniassa.

Tuomaristo päätti yksimielisesti, että "Adriaan Geuze on yksi maailman merkittävimmistä maisema-arkkitehdeistä nykypäivänä."

Hänen yrityksensä maailmanlaajuisesti toteutetut projektit ovat saavuttaneet sellaisen konseptin ja käytännön tasapainon, joka on muuttanut kaupunkien, luonnon ja ihmisten välistä suhdetta sekä muuttanut luovasti kaupunkielämän ja kaupunkiekologian suhdetta. Adriaan Geuzen erinomainen panos ammatin edistämiseen konseptuaalisissa ja käytännön näkökulmasta edustaa IFLA:n maailmanlaajuisen maisema-arkkitehtiyhteisön parhaita arvoja.

Adriaan Geuze on West 8:n perustaja ja johtaja, joka keskittyy maisema-arkkitehtuuriin, kaupunkisuunnitteluun ja infrastruktuuriprojekteihin. Geuzen johdolla West 8 on toteuttanut yli kaksisataa projektia yli 60 maassa neljällä mantereella. Yritys on luonut innovatiivisia suunnitelmia, jotka perustuvat kriittiseen lähestymistapaan maisema-arkkitehtuuria ja kaavoitusta kohtaan sekä innovointiin julkissektorilla. Tämä on inspiroinut monia suunnittelijoita eri aloilta. Geuze on venyttänyt maisema-arkkitehtuurin rajoja.

Akateemisesta näkökulmasta Geuze on antanut merkittävän panoksen maisema-arkkitehtien sukupolvien koulutukseen kursseilla, joita opetetaan ympäri maailmaa. Ammatillisten ja akateemisten saavutustensa lisäksi Geuze ottaa myös näkyvän ja aktiivisen aseman maisemaa ja muotoilua koskevissa yhteiskunnallisissa keskusteluissa. Kaikki nämä tekevät Geuzesta yhden maailman inspiroivimmista maisema-arkkitehdeistä.


Lisätietoja:

www.iflaworld.com/sgja-2022-winner