Vaasan kauppatorin kutsukilpailun ilmoittautuminen käynnistyi

11.3.2022

Vaasan kaupunki järjestää yhteistyössä MARK:n kanssa kutsukilpailun kauppatorin uudistamisesta. Kilpailun hankintailmoitus on julkaistu ja ilmoittautumishakemukset on toimitettava 29.3.2022 mennessä. Kilpailun tavoitteena on elävöittää Vaasan ydinkeskustaa.

Vaasan kauppatorin alueelle kohdistuu kehityspaineita keskustan elinvoimaisuuden parantamiseksi. Kyselytutkimuksissa torille on toivottu lisää toimintoja ja sitä pidetään liiankin avoimena. Alueen ja kaupungin kulttuurihistorialliset arvot, perinteiset tapahtumat toisaalta vaativat suurempaa, avointa tilaa. Lisäksi on todettu, että kaikki alueen puut ja torin alaisen pysäköintilaitoksen rakenteet kaipaavat uusimista. 

Suunnittelukilpailun tavoitteena on saavuttaa alueen toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä lisäävä, kaupunkikuvallisesti ja maisema-arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja toteutuskelpoinen ratkaisu, joka on käytettävissä hankkeen jatkosuunnittelun pohjaksi. Ratkaisun tulee tukea keskustan kulttuurihistoriallisia arvoja ja elinvoimaisuutta sekä lisätä kaupunkiympäristön monimuotoisuutta. Keskeistä on myös huomioida alueen esteettömyys ja lapsiystävällisyys.

– Tavoitteena on löytää kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen ja toteutuskelpoinen ratkaisu, joka kasvattaa ydinkeskustan elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta, tarjoaa virikkeitä erityisesti lapsille ja nuorille sekä lisää kaupunkiympäristön monimuotoisuutta. Tärkeää on huomioida myös alueen kulttuurihistoriallinen arvo ja nykyiset toritoiminnot, maisema-arkkitehti ja tuomariston jäsen Helena Iltanen kuvailee.

Hankintailmoitus on julkaistu 11.3.2022. Ilmoittautumishakemukset on toimitettava 29.3.2022 mennessä. Kilpailuohjelma on ladattavissa myös alta.

Hankintailmoitus: HILMA

Kilpailun verkkosivut: Kilpailusivu