Malmin Lentoasemanpuiston maisema-arkkitehtuurikilpailu käynnistyi

11.5.2020

Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.

Malmin entisen lentokentän alueelle rakennetaan kaikille avoin puisto. Ideakilpailuun odotetaan innovatiivisia ehdotuksia alueen ainutlaatuinen kulttuurihistoria ja luontoarvot huomioon ottaen. Kilpailu käynnistyi 11.5.2020 ja sisäänjättö on 6.11.2020.

Helsingin kaupunki järjestää Suomen Maisema-arkkitehtiliitto MARK:n kanssa avoimen kansainvälisen ideakilpailun Lentoasemanpuiston suunnittelusta Malmin entisen lentokentän alueelle. Kilpailulla haetaan innovatiivisia ja inspiroivia ratkaisuja uuden kaupunkialueen keskuspuistolle, jolla on suuri merkitys alueen rakentuvalle identiteetille.

MARK toivottaa tervetulleeksi maisema-arkkitehtuurikilpailun. ”On erinomaista, että uusia alueita suunnitellaan myös maisema-arkkitehtuurin näkökulmasta. Puistot sitovat yhteen paitsi rakennukset myös asukkaat, mikä on huomattu erityisesti nyt keväällä, kun puistot ovat olleet poikkeuksellisen tärkeässä roolissa yhteisinä olohuoneina”, sanoo maisema-arkkitehtiliiton puheenjohtaja Pia Kuusiniemi.

Kilpailulla etsitään ideaa, jossa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla alueen kulttuurihistoria, luontoarvot ja ekologinen monimuotoisuus. Kilpailun kautta haetaan maisema-arkkitehtuuriltaan korkeatasoista puistoa monipuoliseen virkistyskäyttöön.

“Puistosta rakennetaan uusi houkutteleva virkistyskohde, johon tullaan myös muualta Helsingistä. Kilpailun kautta haemme luontoarvoiltaan monipuolista ja korkeatasoista puistoa  virkistyskäyttöön niin nykyisille kuin uusille malmilaisille”, kertoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki, joka toimii kilpailun tuomariston puheenjohtajana.

Puistosuunnitelmalla ohjataan myös entisen lentokentän alueen väliaikaiskäyttöä, koska alue valmistuu kokonaisuudessaan vasta 2040-luvulla. Malmin entisen lentokentän alueen yleissuunnitelma perustuu kattavaan viherverkostoon, johon kytkeytyvät alueen ominaispiirteet kuten kiitotiet, avoin maisematila ja pitkät näkymät. Yhteyksiä lähistön viheralueille parannetaan ja Kivikkoon rakennetaan uusi viheryhteys.

Kilpailuaika päättyy 6.11.2020, jonka jälkeen kaupunkilaisilla on mahdollisuus tutustua kilpailutöihin ja kommentoida niitä Kerrokantasi -palvelussa. Kilpailun tulos julkistetaan keväällä 2021.

Lisätietoja ja kilpailuaineisto osoitteessa hel.fi/lentoasemanpuisto.


Yhteystiedot / MARK

Pia Kuusiniemi

Puheenjohtaja, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK

040 558 4848 / puheenjohtaja@m-ark.fi


Pipsa Penttinen

Kilpailuasiantuntija, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK

040 080 6284 / pipsa.penttinen@gmail.com